CO pro vás znamená ČAS? Pro mě je tou NEJCENNĚJŠÍ KOMODITOU.

A způsob, jakým jej VYMĚŇUJEME ZA PENÍZE, je vyjádřením ZDRAVÉ SEBELÁSKY. ČTĚTE DO KONCE, MÁM PRO VÁS TIP NA VĚDOMÉ NAKUPOVÁNÍ

Milé ženy a vážení muži,

uvědomuji si, že většinu života trávíme prací a dohodnutou odměnou za ni jsou peníze. Jenže jak s těmi vydělanými penězi nakládáme? Nakupujeme vědomě, s rozmyslem? Nebo na autopilota, bez přemýšlení?

Přiznám se, že jsem se občas přistihla, jak cítím nutkání něco pořídit… A když jsem podlehla, nákup vedl k pocitu zvláštní vnitřní prázdnoty. Pochopila jsem, že takový nákup je pro moje nitro signálem, že si dostatečně nevážím svého času a úsilí.

Znáte to? Co s tím? Rozhodla jsem se zkusit jednu věc. Před každým větším nákupem se na chvilku zastavím, zhluboka se nadechnu a položím si otázku:

„Na stupnici od 0 do 10, kde 10 je nejvíc, nakolik mi stojí za to vyměnit svůj drahocenný čas za to, co chci koupit?“

Věřte mi, že takové malé zastavení a zamyšlení může být velkým krokem ke zdravé sebelásce. Dáváme tím najevo, že si svého času vážíme. Že nechceme své peníze (a svůj čas) utrácet za věci, které pro nás nemají opravdovou hodnotu.

Zdravá sebeláska se totiž neomezuje jen na to, jak se na sebe díváme v zrcadle nebo jak se k sobě chováme o samotě. Je to postoj a přístup, který prostupuje všemi sférami našeho života – včetně té finanční. Když se naučíme nakupovat vědomě, můžeme zažívat větší radost a spokojenost. Každá útrata pro nás bude mít hlubší smysl, protože budeme vědět, že jsme si ji dobře promysleli a že odráží naše skutečné hodnoty a priority.

Vím, že měnit zažité vzorce není hračka, ale věřím, že to za tu snahu stojí. A pokud na té cestě k sebelásce a vědomé hojnosti potřebujete průvodce a podporu, jsem tu pro vás. Ozvěte se mi: individuální konzultace

Láska k sobě se může zrcadlit i v našich peněženkách a na bankovních účtech. Představte si, jaké by bylo, kdybyste jasně vnímali, že každá vaše platba odráží vaše nejhlubší potřeby, hodnoty a vám vlastní životní styl? Vědomé nakupování nám může krásně připomínat, jak vzácný a neopakovatelný je náš čas na této planetě.


Cvičení pro ženy: Meditace vědomého nakupování

  1. Najděte si klidné místo: Sedněte si do pohodlné polohy… pozorujte svůj dech… A po chvilce, bez úsilí a jemně, udělejte několik hlubších nádechů nosem a výdechů pootevřenými ústy. Pokračujte až do pocitu uvolnění v těle.
  2. Představte si svůj poslední nákup: Zavřete oči a vybavte si, co jste si naposledy koupily. A když už ten předmět vidíte – položte si otázku: Jak jsem se cítila před nákupem?… Jak během něj?… Povšimněte si emocí a pocitů v těle.
  3. Zamyslete se nad motivací: Položte si otázku: Jaký jsem měla důvod, proč jsem si danou věc koupila? Na stupnici 0 – 10, kde 10 je nejvíc, nakolik byla důvodem nákupu moje pravá potřeba? A nakolik impulzivní rozhodnutí?
  4. Vnímejte své pocity: Jaký byl váš pocit druhý den po nákupu? Nakolik jste byly spokojené – anebo jste cítily vnitřní prázdnotu?
  5. Vědomé rozhodování: Zkuste si představit, že před každým budoucím nákupem si dáte chvíli na zamyšlení a položíte si otázku: „Jak moc mi tento nákup stojí za můj čas a energii?“
  6. Zakončení meditace: Pomalu otevřete oči a zhluboka se nadechněte. Přeneste svá klíčová uvědomění do svého každodenního života. Případně si vytvořte první krok, který začnete dělat pravidelně – a zapište si jej do diáře, deníku atp..

Cvičení pro muže: Finanční reflexe

  1. Vyhraďte si čas: Najděte si klidné místo, kde nebudete rušeni. Můžete si vzít papír a tužku nebo využít elektronické zařízení na psaní poznámek.
  2. Přemýšlejte o svých výdajích: Zapište si 3 vaše poslední větší výdaje. – Potom si položte otázky: Kolik jste za ně utratili? – A jak jste se při tom cítili?
  3. Analýza hodnoty: U každého výdaje si položte otázku: „Stálo to za můj čas a energii? Jakou hodnotu mi to přineslo?“
  4. Hodnotový žebříček: Seřaďte si své výdaje podle toho, jak moc vám přinesly hodnotu a uspokojení. Které výdaje byste dnes možná udělali jinak?
  5. Stanovte si kritéria: Vytvořte si vlastní kritéria pro vědomé utrácení. Může to být například otázka, zda daná věc odpovídá vašim dlouhodobým cílům a hodnotám.
  6. Reflektujte pravidelně: Toto cvičení provádějte pravidelně, například jednou měsíčně, abyste lépe pochopili své finanční návyky a mohli je upravovat k lepšímu.

Milé ženy a vážení muži, vědomé nakupování a zdravá sebeláska jsou klíčovými prvky pro harmonický a naplněný život. Věřím, že s pomocí těchto cvičení se vám podaří lépe porozumět svým potřebám a hodnotám. Pokud potřebujete průvodce na této cestě, jsem tu pro vás.

S úctou k lásce a radostí ze života

Hanka Ajasta


P.S.: Sdílejte své zkušenosti a názory v komentářích. Ráda se dozvím, jak vám tato cvičení pomohla na cestě k vědomějšímu životu. 🌟

#Sebelaska #VedomyZivot #VztahKPenezum #FinancniSebepoznani #NakupujSrdcem

Hana Ajasta
Průvodce životními změnami
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů