*Jídlo a hormon štěstí*
Existují živiny, ovlivňující neurotransmitery, zodpovědné za tvorbu pozitivních pocitů, hlavně hormonu štěstí, serotoninu. Pokud nám tyto látky chybí, trpíme nedostatkem serotoninu a nálada klesá níž a níž.
Pro vylučování serotoninu jsou stěžejní hlavně potraviny s obsahem vitamínů skupiny B, vitamín D, omega-3-mastné kyseliny, aminokyseliny, minerály, stopové prvky hořčík, draslík a selen.
*Jak na naši náladu působí konkrétní druhy potravin?*
Dejte si banán, vylepší vám náladu, protože obsahuje draslík a aminokyselinu tryptofan.
Tryptofan najdete i ve švestkách a ananasu.
Produkce serotoninu půjde nahoru, když si pochutnáte na avokádu; obsahuje nenasycené mastné kyseliny, tryptofan, vitamin B6 a kyselinu listovou.
Také brambory a fenykl podporují tvorbu serotoninu.
Zajímavá je zelená listová zelenina, například špenát, protože obsahuje spostu hořčíku a ten je skvělý v případech úzkosti. Kvalitním zdrojem hořčíku jsou i luštěniny, celozrnné potraviny a ořechy. Fíky a sušené datle vynikají jako kombinace obsahu tryptofanu i hořčíku.
V játrech, houbách, vejcích, tvrdém sýru a tučných rybách najdeme bohatý zdroj vitamínu D.
*Jak souvisí endorfiny a bolest?*
Velmi ostrá koření, jako je pepř nebo chilli, vyvolávají fyzickou bolest, na niž tělo reaguje vylučováním endorfinů, které nám vylepšují náladu.